BIS seçimlerin ortasında küresel borç risklerine dikkat çekiyor
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), özellikle bu yıl dünya genelinde gerçekleşen bir dizi önemli seçim bağlamında, artan hükümet borç seviyelerinin küresel finans piyasalarını bozma potansiyeline ilişkin bir uyarı yayınladı. Genellikle merkez bankaları için merkez bankası olarak anılan BIS, küresel ekonominin “yumuşak inişe” doğru ilerlediğini kabul etti; bu senaryo daha önce faiz oranları arttığında sorgulanmıştı.
BIS Genel Müdürü Agustin Carstens’e göre, mevcut ekonomik ortama rekor düzeydeki küresel kamu borcu ve Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin yanı sıra Meksika ve Güney Afrika’daki son seçimler ile Fransa ve İngiltere’de yakında yapılacak oylamaları içeren bir dizi siyasi olay damgasını vuruyor. Carstens, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği, savunma harcamaları, ekonomik teşvik tedbirleri ve artan korumacılığın bir araya gelmesinin piyasalarda istikrarsızlığa yol açabileceği bu dönemde politika yapıcıların temkinli olmasının önemini vurguladı.
Carstens ayrıca, dönemin Başbakanı Liz Truss tarafından sunulan ve bazı emeklilik fonlarının istikrarını tehdit eden bütçe planlarının ardından İngiltere’de yaşanan son finansal çalkantıya da atıfta bulundu. Carstens, hükümetlerin kamu borcunun büyümesini engellemesi ve faiz oranlarının pandemi öncesinde görülen ultra düşük seviyelere geri dönmeyebileceği ihtimalini kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
BIS raporu, COVID-19 salgınının ardından on yılın en yüksek seviyelerine ulaşan ve Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgaliyle daha da kötüleşen enflasyonu kontrol etmedeki başarılarından dolayı merkez bankalarını övdü. Carstens, enflasyonu kontrol altına almak için devam eden çabaları antibiyotik tedavisine benzeterek, enflasyonist baskıların yeniden canlanmasını önlemek için para politikasında ısrarcı olunması gerektiğini vurguladı.
Zorluklara rağmen BIS, enflasyonun yükseldiği ve merkez bankalarının faiz oranlarını daha da arttırmak zorunda kaldığı “aşırı” bir senaryo öngörmüyor. Ancak raporda faiz oranlarında aceleci bir indirime gidilmemesi tavsiye edilirken, bunun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği ve maliyetli olabilecek bir politika değişikliğine yol açabileceği uyarısında bulunuluyor. BIS’in hükümetlere mesajı açıktır: kamu borcunu sorumlu bir şekilde yönetmeli ve istikrarlı bir ekonomik temel sağlamak için potansiyel olarak daha yüksek faiz oranlarına sahip bir geleceğe hazırlanmalıdırlar.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.